Handeln med skadade importbilar

Bilar som krockats eller skadats vid stormar och skrotats i exempelvis USA renoveras och säljs sedan som nya i Sverige. Larmtjänst befarar att allt fler farliga importbilar finns på den svenska marknaden.

Efter de senaste årens stormar i USA har hundratusentals bilar skadats och hamnat på skroten. Handeln med skadade importbilar har därefter ökat kraftigt. Bilarna köps billigt från den amerikanska skroten, exporteras, repareras och säljs sedan vidare med godkända papper till Sverige och andra EU-länder.

Ser fina ut till ytan

På ytan kan bilarna se fina ut men vattenskadorna kan vara omfattande och orsaka utslagen elektronik, dold rost och mögel. Fuskreparationer och dolda skador kan innebära oväntade kostnader och i värsta fall livsfara för bilköparen.

- Reparationerna kan vara dåligt gjorda och bilarna kan vara livsfarliga vid en krock eftersom de i många fall saknar deformationszoner och airbags, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

Publicerad rapport

Larmtjänst har bevakat problematiken med de skadade importbilarna sedan flera år tillbaka och publicerade 2013 en rapport som visar att 61 % av de bilar (årsmodell 2007 eller nyare) som importerats från Litauen till Sverige under 2012 har en skadehistorik i USA. Av nyare bilar som importertas direkt från USA till Sverige har 21 % en skadehistorik i USA.

Det är därför viktigt att vara försiktig med importbilar och noggrant kolla upp bilens
historik.  

- Att köpa en importerad bil innebär en större risk och det är viktigt att man som konsumet gör vissa egenkontroller. Att enbart googla chassinumret är en enkel kontroll men det finns även tjänster på internet där man kan beställa fordonsrapporter, säger Mats Galvenius, vice vd på Svensk Försäkring.


Checklista

Vid köp av importbilar:

Vid köp av importbilar rekommenderar Larmtjänst och Svensk Försäkring följande

Genom att ställa en fråga får du information om bilen är rapporterad som en totalskada av något amerikanskt försäkringsbolag. I svaret får man även information om anledningen till skadan, ex översvämning. Stormskadade bilar från orkanen Sandy som fått mindre skador eller vattenskador och som inte bedöms som en totalskada kommer dock inte ge träff vid en förfrågan.

NICB (The National Insurance Crime Bureau) är Larmtjänsts motsvarighet i USA och arbetar med att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.

  • Beställ en fordonsrapport från Carfax, www.carfax.se
  • Rapporterna innehåller bl.a. information om mätarställning, servicehistoria och uppgifter om tidigare ägare.
  • Gratis kontroll av fordon som varit översvämmade i samband med stormen Sandy går att göra här http://flood.carfax.com/
  • Var observant på priset
  • Om bilar säljs under listpris finns det anledning att vara extra noga med kontroller.
  • Kontrollera att servicebok finns
  • Kontrollera antalet nycklar
  • Om det framgår att bilen reparerats, begär underlag för reperationen.

 

Glömt lösenord
Du har missat att fylla in ditt användarnamn Lösenordet var tom

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här