MärkDNA

Under 2014 genomfördes ett pilotprojekt att introducera och föra ut MärkDNA till privatpersoner. Detta var ett brottsförebyggande samverkansprojekt mellan bl.a. Polismyndigheten i Stockholm och försäkringsbranschen.

MärkDNA stulna objektMärkDNA är en stöldskyddsmärkning som bara syns om det belyses med UV-ljus.  MärkDNA innehåller en unik signatur som kan kopplas till ett specifikt brott. Produkten säkras med tops och etanollösning eller skrapas loss med kniv, skalpell eller liknande.Genom att introducera MärkDNA till privatpersoner hoppas man kunna minska bostadsinbrotten och stölder av fordon.

Brottsförebyggande och möjlighet att klara upp brott

Under 2014 genomfördes ett MärkDNA projekt med syftet att minska bostadsinbrotten och stölder från fordon. I projektet valde man ut tre utsatta bostadsområden i Stockholms län: Danderyd, Lidingö och Tyresö. De erbjöds möjligheten att märka sina tillhörigheter och fordon med den nya stöldmärkningen. Genom att märka värdeföremål är det möjligt att förebygga stölder samt som man kan styrka vem föremålet tillhör vid upphittat gods.

I projektet har man sett positiva resultat med färre anmälda bostadsinbrott i försöksområdena. Under sommaren 2015 anmäldes endast sju bostadsinbrott. Inte sedan sommaren 2010 har antalet inbrott varit så lågt. Att minskningen helt beror på försökverksamheten är kanske inte helt sannolikt men det kan inte uteslutas att det haft en påverkan.

MärkDNA är relativt nytt i Sverige och märkningssättet innebär att man skapar ett DNA-nummer som sedan knyts till en kund. Märkningen innehåller även micropunkter och vid anträffande av stulet gods kan märkningen detekteras genom UV-belysning och identifieras genom det unika numret på micropunkterna.

Normarbete

Just nu pågår det ett normarbete för MärkDNA med syfte att fastställa normer. I arbetsgruppen sitter respresentanter från Polisen, Stöldskyddsföreningen och försäkringsbranschen.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här